КОНСУЛТАЦИИ И ПОРЪЧКИ
+359 878 588 556
02/ 971 13 99

Полезна Информация

Кръвното налягане това е налягането на кръвта върху стените на артериите. При измерване се установяват два показателя на артериалното налягане:

Систолно, горната граница на артериалното налягане - това е налягането при свиване на сърцето.

Диастолно, долната граница на артериалното налягане - това е налягането, което характеризира тонуса на артериите при разширяване на сърцето.

Постоянно съхраняващото се високо артериално налягане предизвиква необратимо увреждане на кръвоносните съдове и вътрешните органи на човека, които водят до такива страшни болести като инсулт и инфаркт. След прекаран инсулт или инфаркт човек остава инвалид за цял живот, лечението е дълго и скъпо.

Ако се будите сутрин с умора, световъртеж, главоболие и ако вашите показатели Ви отреждат място в червената зона, опасността за Вас е реална.

Според световната здравна организация (СЗО) нормалното кръвно налягане обикновенно се определя като по-ниско от 130/80 mmHg, а идеалното по-ниско от 120/80 mmHg. Стойностите по-високи от 140/85 mmHg се приемат за повишени и изискват постоянен контрол. Редовният контрол на кръвното налягане в домашни условия позволява своевременно да се регистрират отклоненията му от нормалното и да се вземат ефективни мерки за лечение и Ви предпазва от необратими последствия.

Внимание! Не започвайте каквото и да е било лечение без консултация с кардиолог.

Паралелно с медикаментозното лечение се препоръчва прилагането на нелекарствени средства, включващи всекидневен контрол на кръвното налягане в домашни условия. Това са: отказ от тютюнопушенето, ограничаване алкохола и солта, нормализиране на теглото, рационално хранене и редовни физически упражнения.

Помнете - целта на всяка терапия е снижаването на кръвното налягане до:
систолно - по-ниско от 140 мм. Hg.
диастолно - по-ниско от 85 мм. Hg.

Няма по-сериозен съдов инцидент от нарушаването на мозъчното кръвообращение. След мозъчен инсулт връщането към предишния физическо състояние е проблематично. Според статистиката, това е възможно за не е повече от 30% от пациентите. Други 30% умират. Останалите 40% са случаите, когато пациентите остават с тежки нарушения на движение, реч, неправилно функциониране на тазовите органи и остава парализиран в продължение на много години. Тези данни трябва да се знаят от всички и особено от тези, които се „гордеят” с високото си кръвно налягане и заявяват, че то не им влияе.

%

ОФЕРТА!